makaleler / Python Programlama / Python nedir?

Python nedir?

24.06.2014 17:39:15

Nedir Python? Nasıl doğdu? Python programlama dilinin tarihi nedir? Neden ihtiyaç duyuldu?

Python dili nedir?

Python üst düzey basit sözdizimine sahip, öğrenmesi oldukça kolay, modülerliği, okunabilirliği desktekeyen, platform bağımsız nesne yönelimli yorumlanabilir bir script dilidir. Python, ayrıca yorumlanabilir, interaktif ve nesne odaklı bir programlama dilidir. Bu dil modüller, olağandışı durumlar, dinamik yazım, oldukça yüksek dinamik veri türleri ve sınıfları ile birlikte çalışmaktadır. Python, oldukça temiz ve sade satırlarla kombine edebilmektedir. Birçok sistem çağrısına ve kütüphanesine uygun olan birden fazla arayüze sahiptir ve C ya da C++ ortamında geliştirilebilir. Bu dil ayrıca programlanabilir arayüz ihtiyacı gibi uygulamalarda genişletilmiş dil olarak kullanılabilmektedir. Son olarak Python oldukça portatiftir. Bu dil bir çok Unix işletim sisteminde, Mac'de ve MS-DOS, Windows, Windows NT ve OS/2 işletim sistemleriyle çalışan bilgisayarlarda çalışabilmektedir.

Python yorumlanır: Python çalıştırıldığı zaman kaynak kodlar bir yorumlayıcı tarafından işleme alınır. Programı çalıştırmadan önce derlemenize gerek yoktur. Bu PERL ve PHP de kullanılan web yorumlayıcılarına benzer.

Python İnteraktiftir: Python interaktif yani etkileşimli bir programlama dilidir.

Python Nesneye Yöneliktir: Python, Nesneye Dayalı bir programlama dilidir ayrıca nesneye dayalı programlamayı destekler.

Python Yeni Başlayanlar İçin: Python, yeni başlayanlara yönelik programcılar için mükemmel bir dildir ve basit metin işleme, WWW tarayıcılar, oyunlar gibi geniş bir uygulama yelpazesinin geliştirilmesini destekler.


Python Özellikleri

Python'un özellikleri arasında:

  • Öğrenmesi kolay: Python'da basit bir yapı ve açıkça tanımlanmış bir sözdizimi vardır. Bu, python programlam dilinin hızla öğrenilmesini sağlar.

  • Okunması kolay: Python girintili kod yazımına zorlaması sayesinde okunabilirliği ön planda tutmuştur.

  • Bakımı kolay: Python'un kaynak kodunun bakımı oldukça kolaydır.

  • Geniş bir standart kütüphane: Python'un kütüphanesinin büyük kısmı UNIX, Windows ve Macintosh sistemlere oldukça kolay taşınabilir ve çapraz platform uyumludur.

  • İnteraktif Mod: Python interaktif test ve kod snippet'lerinin hata ayıklamasına izin veren etkileşimli bir mod için destek sağlar.

  • Taşınabilir: Python çok çeşitli donanım platformlarında çalışabilir ve tüm platformlarda aynı arabirime sahiptir.

  • Genişletilebilir: Alt düzey modülleri Python yorumlayıcıya ekleyebilirsiniz. Bu modüller, programcıların araçlarını daha verimli olması için eklemelerine veya özelleştirmelerine olanak tanır.

  • Veritabanları: Python, tüm önemli ticari veritabanlarına bağlantı kurabilir.

  • GUI Programlama: Python, Windows MFC, Macintosh ve Unix'in X Window sistemi gibi birçok sistem çağrısı, kütüphane ve pencere sistemine yaratılabilir ve taşınabilir GUI uygulamalarını destekler.

  • Ölçeklenebilir: Python, kabuk script yerine büyük programlar için daha iyi bir yapı ve destek sağlar.

Yukarıda bahsedilen özelliklerin yanı sıra Python programlama dilinin iyi özellikleri aşağıda sıralanmıştır.

  • Fonksiyonel ve yapılandırılmış programlama yöntemlerini ve OOP yani Nesneye dayalı programlamayi destekler.

  • Bir script dili olarak kullanılabilir veya büyük uygulamalar oluşturmak için bayt kod olarak derlenebilir.

  • Çok üst düzey dinamik veri türleri sağlar ve dinamik tür denetimini destekler.

  • Otomatik çöp toplama özelliğini destekler.

  • C, C ++, COM, ActiveX, CORBA ve Java ile kolayca entegre edilebilir.

Python ile bir çok platformda ve ortamda programlar geliştirebilirsiniz daha fazla detay için Python ile neler yapılabilir adlı yazımızı okumalısınız.

Hemen python programlama diline başlamak istiyorsanız bu kısımdan devam edebilirsiniz. Python değişkenler Python Variable

Daha fazla bilgi için The Python Tutorial'i okumalısınız. The Begginer's Guide to Python dökümanı diğer bir tanıtım dökümanıdır.


Python Yazılım Derneği Nedir?

Python Yazılım Derneği kar amacı gütmeyen ve Python 2.1 ve daha yeni sürümlerinin telif hakkını elinde tutan bir kuruluştur. Bu kuruluşun amacı Python programlama diliyle ilgili olan açık kaynak kodu teknolojisinde uzmanlaşmak ve Python'un kullanımını yaygınlaştırmaktır. Bu derneğin anasayfası şu adrestedir: http://www.python.org/psf/ [python.org]

Bu derneğe yapılacak bağışlar, Birleşmiş Milletler sınırları içerisinde veriden muatır. Eğer Python kullanıyor ve bu dili yararlı buluyorsanız, derneğin bağış sayfasını kullanarak bu derneğe katkıda bulunabilirsiniz.


Python Kullanımında Herhangi Bir Telif Hakkı Sınırlaması Var Mıdır?

Sizler, bu dil ile istediğinizi yapabilirsiniz. Fakat istediklerinizi yaparken üretmiş olduğunuz Python'da telif hakkı belgesini ya da simgesini göstermekle yükümlüsünüz. Eğer telif haklarına saygı gösterip onları onore ederseniz, Python'u ticari alanda kullanmanızın bir sakıncası yoktur. Veri ya da diğer hallerdeki Python'u satabilir, bundan para kazanabilirsiniz. Bizler, Python'un ticari kullanımlarını öğrenmeye çalışmaktayız.


PSF lisans sayfasına giderek, lisans kullanımı ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.

Python logosu tescil edilmiş bir markadır ve kullanım için izin alınması gerekmektedir. Daha fazla için Tescil Edilmiş Markaların Kullanım Poliçesi adlı belgeye göz atın.


Python İlk Olarak Neden Ortaya Çıkarıldı?
Guido van Rossum

Dilerseniz tüm bunların nasıl ortaya çıktığını Guido van Rossum'un kaleminden dinleyelim.

Benim CWI da bulunan ABC grubundaki yorumlanan bir dilin yerleştirilmesi konusunda büyük bir tecrübeye sahiplğim vardı ve ben bu grupla çalışarak dil tasarımı hakkında çok fazla şey öğrendim. Bu, bir çok Python özelliğinin kökü olmaktadır ve buna durum gruplamasınının tanımlaması ve oldukça yüksek seviyedeki veri tiplerinin kapsanması da dahildir (Python'da detaylar farklı olmasına rağmen)

Zaman zaman ABC diliyle ilgili bazı sıkıntılarım oldu fakat bu dilin birçok özelliği çok hoşuma gitti. ABC dilini genişletmek imkansızdı ve bu genişletilememezlik en büyük problemlerin başında geliyordu. Daha önceleri Modula 2+ kullanımı ve Modula 3 tasarımcıları ile görüşmek gibi bazı tecrübelerim oldu. Ayrıca Module 3 raporlarını gözden geçirdim. Modula 3, betiğin ve semantiğin ve ayrıca bazı diğer Ptyhon özelliklerinin kökenidir.


Ben CWI'daki Amoeba dağıtımı işletim sistemleri grubunda çalışıyordum. C programları yazmak ya da Bourne kalkan betiklerini kullanarak sistem yönetim işlemlerini gerçekleştirmek yerine daha iyi bir yönteme ihtiyacımız vardı. Bunun nedeni ise Amoeba'nın, Bourne betiğiyle ulaşılabilmesi mümkün olmayan bir sistem çağırma arayüzünün bulunmasıydı. Amoeba yönetiminde yaptığım hata, programlama dilinin geleceğinin ne denli önemli olduğunu kavramamamı sağladı.


ABC gibi bir betik dilinin Amoeba sistem çağrıları ihtiyacı karşılama gerekliliği benim başıma geldi. Amobea'ya özgü bir dil yazmak oldukça aptalca bir hareketti. Bu yüzden genel olarak genişletilebilir bir dil yazmaya karar verdim.

1989 yılı Christmas tatilinde oldukça boş zamanım vardı ve çeşitli denemeler yapmaya karar verdim. Bir sonraki yıl boyunca, denemem süresinda çalışmamasına rağmen, Python dili, Amoeba projesinde oldukça başarılı şekilde kullanılmaya başlandı. İş arkadaşlarımdan gelen geri dönütler, bu dile bir çok geliştirme yapmamı sağladı.

Şubat 1991'de bu dili USENET'e göndermeye karar verdim. Geri kalan bilgiler ise Misc/HISTORY dosyasında bulunmaktadır.


Python ne için yararlı?

Python, bir çok farklı problem sınıflarına uygulanabilen yüksek seviyeli genel amaçlı bir programlama dilidir.

Bu dil, dizi işleme (düzenli ifadeler, Unicode, dosyalar arası farklı hesaplama), Internet protokolleri (HTTP, FTP, SMTP, XML-RPC, POP, IMAP, CGI programlama), yazılım mühendisliği (ünite test, kayıt, profil, Pyhton kod işlemesi) ve işletim sistemlerinin arayüzü (sistem çağrılar, dosya sistemleri, TCP/IP soketleri) gibi alanları kapsayan büyük bir kütüphane ile birlikte gelmektedir. Python Standart Kütüphane içerik tablosuna bakarak nelerin mevcut olduğunu görebilirsiniz. Oldukça geniş üçüncü parti geliştirmeleri de ayrıca mevcut durumdadır. Python Paket Sayfasına bakarak ilginizi çeken paketleri bulabilirsiniz.


Python Numaralandırma Şeması Nasıl Çalışmaktadır?


Python versiyonları A.B.C ya da A.B olarak numaralandırılmıştır. A, büyük bir versiyon numarasıdır ve dildeki büyük değişiklikler olduğu zaman değişmektedir. B, daha küçük versiyon numarasıdır. Daha küçük değişiklikler durumunda değişmektedir. C ise mikro seviyesindeki bir versiyon numarasıdır. Her bir hata gideriminde bu numara kullanılmaktadır. PEP 6'ya bakarak hata giderilmiş dağıtımlar hakkında daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.

Yayınlanan her bir güncelleme hata giderimi olarak karşımıza çıkmayabilir. Yeni büyük dağıtımda, bir çok büyük geliştirmeler yapıldı ve piyasaya alfa, beta ve aday olarak çıkmaktadır. Alfalar genellikle erken yapılan ve henüz bir arayüze sahip olmayan geliştirmeleri temsil etmektedir ve iki alfa dağıtımı arasında arayüz değişimi görmek mümkün değildir. Beta'lar genellikle daha stabildir ve genellikle yeni modül eklemeleri ve aday dağıtımları donuk durumdadır. Kritik hataların onarımı dışında pek bir değişiklik yapılamamaktadır.

Alfa, beta ve dağıtıma aday olan sürümler genellikle bir son eke sahiptir. Alfa versiyonları için kullanılan son ek “aN” dir. Beta sürümlerindeki son ek ise “bN” olarak karşımıza çıkmaktadır. Dağıtıma hazır versiyonlarda ise bu ek “cN” olmaktadır. N harfi burada küçük numarayı temsil etmektedir. Diğer bir deyişle tüm versiyonlar 2.0aN, 2.0bN ya da 2.0cN olarak etiketlenmiştir.


Ayrıca bazı zamanlarda sürüm numarası “+” ekiyle karşınıza çıkabilir, örn: 2,2+. Bu sürümler henüz dağıtılmamış sürümlerdir ve direk bir alt sürüm ile birlikte inşa edilmiştir. Pratikte son küçük dağıtım yapılmıştır ve alt sürüm bir sonraki küçük sürüm öncesi dağıtılmıştır.


Ayrıca sys.version, sys.hexversion ve sys.version_info hakkında hazırlanan belgelere göz atmanızı öneririz.

Python Kaynak Kopyasını Nasıl Edinebilirim?

En son güncellenen Python kaynak dağıtımı her zaman python.org adresinde http://www.python.org/download/ [python.org] adresinde bulunmaktadır. En son yayınlanan geliştirme kaynakları bilinmeyen Mercurial erişimle http://hg.python.org/cpython [hg.python.org] adresinden ulaşılabilir. Kaynaktaki dağıtım tüm C kaynağını, Sphinx-formatlı dökümantasyonu, Python kütüphane modüllerini, örnek programları ve bir çok ücretsiz yardımcı programları içeren gzipped tar dosyası olarak sunulmaktadır. Kaynak dosyası bir çok UNIX platformunda çalışmaktadır.


Python Dökümantasyonuna nasıl ulaşabilirim?


Standart stabil sürümü için hazırlanan dökümantasyon http://docs.python.org/ [docs.python.org] adresinde mevcuttur. PDF, düz metin ve indirilebilir HTML versiyonları ayrıca http://docs.python.org/download.html [docs.python.org] adresinde mevcuttur.
ReStructuredText formatında yazılan dökümantasyonlar Sphinx dökümantasyon aracı ile işlenmektedir. ReStructuredText kaynağı, Python kaynak kodu dağıtımının bir parçasıdır.
Hiç Programlama Tecrübem Yok, Python Dersleri’ne Nereden Ulaşabilirim?
An itibariyle piyasada bir çok Python dersi ve kitabu bulunmaktadır. Standart dökümantasyon içerisinde Python dersleri bulunmaktadır.



Başlangıç seviyesindeki Python programcılığı için Başlayıcılar için Hazırlanan Rehber’e göz atın.

Python için kurulan bir haber grubu ya da posta listesi mevcut mudur?

An itibariyle comp.lan.python adında bir haber grubu ve python-list adında bir posta listesi vardır. Haber grubuyla posta listesi birbirine bağlıdır. Eğer haber grubundaki haberleri okuyorsanız, posta listesini takip etmenize gerek yoktur. Com.lan.python oldukça yüksek trafiğe sahiptir ve günde binlerce gönderi almaktadır. Ayrıca bu sayıyı okuma konusunda Usenet kullanıcıları daha avantajlıdır.

Yeni yazılım duyuruları ve etkinlikler comp.lang.python.announce adresinde bulunmaktadır . Bu adres, diğerine nazaran daha az trafiğe sahiptir ve günde ortalama 5 gönderi almaktadır. Ayrıca bu adres python-announce posta listesi olarak mevcuttur.

Haber grubu ve posta listesi için daha fazla bilgiye http://www.python.org/community/lists/ [python.org] adresinden ulaşabilirsiniz.


Python’un Beta Test Versiyonunu Nasıl Edinebilirim?

Python’un alfa ve beta sürümleri http://www.python.org/download/. [python.org] Tüm sürüm duyuruları comp.lang.python ve comp.lang.python.announce üzerinden ve Python’un ana sayfası olan http://www.python.org/ [python.org] üzerinden ve RSS beslemesi üzerinden yapılmaktadır. Sizelr ayrıca alt sürüm üzerinden Python’un sürüm geliştirmelerine ulaşabilirsiniz. Daha fazla bilgi için https://docs.python.org/2/faq/ [docs.python.org] adresini kontrol edin.



Nasıl hata raporlaması ve Python yaması gönderebilirim?

Hata raporlamak ya da yama göndermek için http://bugs.python.org/ [bugs.python.org] adresindeki Roundup yüklemesini kullanın. Hata raporlamak için Roundup hesabına sahip olmanız gerekmektedir. Böylelikle herhangi bir geri dönüt aşamasında sizlere daha kolay ulaşabilmekteyiz. Ayrıca bu hesabınızla, sisteminizdeki hatayı giderecek güncellemeleri rahatlıkla alabilirsiniz. Eğer daha önceden hata raporlamasıiçin SourceForge’yi kullandıysanız, Roundup’un şifre yenileme prosedürünü takip ederek yeni bir Roundup şifresi edinebilirsiniz.


Phyton’un nasıl geliştiği konusunda daha fazla bilgi için Python Geliştirici Rehberi’ne göz atın.

Referans olarak alabileceğim ve Python hakkında yazılmış herhangi bir makale mevcut mu?

Python hakkında yazılan ve sizin favoriniz olan kitaptan alıntı yapmanız oldukça iyi bir yöntem olacaktır.
Python hakkında yazılan ilk makale 1991 yılında yazılmıştır ve pek güncel değildir.
Guido van Rossum and Jelke de Boer, “Interactively Testing Remote Servers Using the Python Programming Language”, CWI Quarterly, Volume 4, Issue 4 (December 1991), Amsterdam, pp 283-303.



Python Üzerine Yazılan Herhangi Bir Kitap Mevcut Mudur?
An itibariyle bir çok kitap mevcuttur ve bir çoğu da yayınlanmaya hazırlanmaktadır. Bu kitapların listesine http://wiki.python.org/moin/PythonBooks [wiki.python.org] adresinden ulaşabilirsiniz.

Ayrıca çevrimiçi kitap mağazalarında “Python” kelimesini aratıp Monty Python filtrelemesinden geçirdikten sonra istediğiniz sonuçlara ulaşabilirsiniz.

www.python.org’un Lokasyonu Neresidir?


Şüphesiz Python, tüm dünya’ya yayılmış bir dildir. www.python.org şu an için Amsterdam lokasyonludur ve XS4ALL tarafından barındırılmaktadır. Upfront Systems, bugs.python.org’u barındırmaktadır. PyPI ve hg.python.org gibi diğer bir çok Python hizmeti, Oregon Eyalet Üniversitesi Açık Kaynak Labaratuvar’u tarafından barındırılmaktadır.



Neden Python?

Python’un mimarı Guido van Rossum bu dili icat ettiği yıllarda aynı zamanda 1970’li yılların komedi serisi olan “Monty Python’s Flyin Circus”u okuyordu. Van Rossum, yarattığı bu muazzam dilin kısa ve öz bir isime ihtiyaç duyduğunu düşündü ve bu dile Python ismini Verdi.



Ben’de “Monty Python’s Flying Circus” gibi bir eser mi okumalıyım?
Elbette hayır fakat yardım edeceği kesin
Gerçek Dünya’da Python

Python Ne Kadar Stabil Bir Dildir?


Oldukça stabildir. Her yeni stabil versiyon 6 ya da 18 ay arayla yayınlanmaktadır ve bu 1991 yılından beri böyle süregelmektedir. Devam da edecektir. An itibariyle iki büyük versiyonun yayınlanma tarihlerinin arasında tam 18 ay bulunmaktadır.

Daha önceki versiyonların “hataları giderilmiş” versiyonları yayınlandığı için, mevcut sürümlerin stabilitesinde gözle görülür bir artış bulunmaktadır. Bir üçüncü versiyon numarası (2.3.2, 2.6.2) ile ifade edilen hata giderilmiş sürümler stabilite için yayınlanmakta ve sadece gözle görülür hataları gidermektedir. Ayrıca iki farklı hataları giderilmiş sürüm güncellemesinde ara yüzün sabit kalacağı garantisi verimiştir.

En son yayınlanan stabil sürüm Python indirme sayfasında mevcuttur. Aynı zamanda, üretime hazır iki adet sürüm bulunmaktadır. Bunun sebebi ise iki farklı stabil sürümün bulunmasıdır; 2.x ve 3.x. Python 3.x, daha az sayıda üçücü parti yazılımı barındırdığı için Python 2 versiyonlarından daha az kullanışlıdır. Python 2 kodları, değiştirlmeden Python 3’de çalışmamaktadır.



Kaç Adet İnsan Python Kullanmaktadır ?


Kesin sayıyı elde etmek zor olsa da, dünya üzerinde 10 binlerce Python kullanıcısı olduğu bilinmektedir. Python ücretsiz bir dağıtım olduğu için herhangi bir satış grafiği bulunmaktadır ve bu dağıtım bir çok sited eve Linux dağıtımında mevcut olabilir. Bu yüzden indirme istatistikleri hiç bir zaman gerçek bilançoyu ortaya koymayacaktır.
Comp.lang.python haber grubu oldukça aktif gruptur. Fakat bazı Python kullanıcıları bu grubu kullanmamaktadır..



Python kullanılarak yapılmış önemli projeler mevcut mudur?

Python kullanılarak başarılı bir şekilde tamamlanmış projelerin listesine http://python.org/about/success [python.org] adresinden ulaşabilirsiniz. Geçmiş dönemlerdeki Python konferanslarını inceleyerek, farklı kurum ve kuruluşların katkılarıyla yapılan projeler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.


Yüksek profilli Python projelerinin arasında Mailman posta listesi yöneticisi ve Zope uygulama sunucusu bulunmaktadır. Başta Red Hat olmak üzere bir çok Linux dağıtımı, kendi yükleyicilerinin ve sistem yöneticisi yazılımlarının bir kısmını ya da tamamını yazarken Python kullanmışlardır. Python kullanan şirketler Google, Yahoo ve Lucasfilm Ltd.’dir.



Gelecekte Python’da ne gibi gelişmeler olması bekleniyor?


Python Geliştirme Teklifleri (PEP) için http://www.python.org/dev/peps/ [python.org] adresine göz atın. PEP’ler, Python’un yeni özelliklerini tanıtan ve bu özellikleri teknik bilgilerle açıklayan belgelerdir. Henüz yayınlanmamış bir Python sürümünün özelliklerine ulaşmak için “Python X.Y Yayınlanma Takvimi” adlı belgeye göz atın.
Pyton-dev posta listesinde yeni geliştirmenin tartışması yapılmaktadır.



Python ile uyumsuz değişiklikleri önermek mantıklı mıdır?


Genel olarak hayır. An itibariyle dünya üzerinde milyonlarca satır Python kodu bulunmaktadır. Bu yüzden dilde yapılacak herhangi bir değişiklik, mevcut programları gerçersiz kılacaktır. Dönüştürme program kullansanız bile yayınlanan tüm dökümanları, kitapları güncellemek oldukça zordur ve ufacık bir değişiklik için hepsini geçersiz kılmak oldukça gereksizdir.



Eğer bir özellik değişecekse, aşamalı olarak güncelleme zinciri sunmak gerekir. PEP 5, kullanıcıların verilerine zarar vermeden uyumsuz değişiklikleri geri alma prosedürünü açıklamaktadır.

Python Y2K (Year2000) Uyumlu Mudur?

2003 yılının Ağustos ayından beri herhangi bir sorun bildirilmemiştir ve Y2K’nın uyumluluk sorunu olmadığı düşünülmektedir.


Python çok ama çok az tarih hesaplaması yapar ve bunlar için C kütüphanesinin özelliklerini kullanır. Python genel olarak tarihleri 1970’den beri olarak gösterir ya da (yıl, ay, gün, ..) olmak üzere hanelere ayırır. Böylelikle Y2K hataları en aza indirgenir. Bu yüzden C kütüphanenizin durumu iyi olduğu sürece, Python’ununuz oldukça iyi çalışır. 2 haneleri yılları göstermek için Python’da özel uygulama yazılması mümkündür.


Python ücretsiz olduğu için kesin bir garanti bulunmamaktadır. Eğer öngörülmez bir problemle karşılaşırsanız sorumluluk geliştiriciye değil kullanıcıya aittir ve tazmint davası açabileceğiniz herhangi bir taraf bulunmamaktadır. Python telif hakkı bildirisinde aşağıdaki hükümler yer almaktadır.


4. PSF, Python 2.3’ün “AS IS” temelli lisans üzerinde olmasını sağlamaktadır. PSF herhangi bir garanti sunmaz ya da beyan etmez. Herhangi bir kısıtlama olmadan örnek yoluyla PSF herhangi bir beyanda bulunmaz ya da herhangi bir kullanım amacının garantisini vermez ya da Python 2.3’ünün kullanımının herhangi bir üçüncü parti hakkı çiğnemez.
5. PSF, düzenleme, dağıtım ve Python 2.3’ün herhangi bir kullanımı sırasında oluşabilecek zararlara ya da kayıplara karşı güvenilebilir bir belge olmamaktadır.


Bu noktada olumlı olan şey, eğer bir sorunla karşılaşırsanız, problem çözmek ve verileri geri kurtarmak için yararlanabileceğiniz çok sayıda kaynak mevcuttur. Bu da açık kaynak kodlu yazılımların bir avantajıdır.



Python, başlangıç seviyesindeki programcılar için iyi bir dil midir?


Evet.
Günümüzde Pascal, C ya da C++ / Java gibi adım adım ve istatistik olarak yazılan dillerle bu işe başlamanız önerilir. Öğrenciler, ilk dilleri olarak Python’u öğrendiklerinde daha iyi hizmet verebilirler. Python oldukça basit, kalıcı betiğe ve standart olarak sunulan geniş bir kütüphaneye sahiptir. Daha da önemlisi, başlangıç seviyesindeki programlama derslerinde Python kullanmak, öğrencilerin problem çözümlemesi ve veri tip tasarımı gibi önemli programlama yetenekleri üzerine yoğunlaşmalarını sağlar. Python ile birlikte öğrencilere looplar ve prosedürler gibi temel konseptler hızlıca öğretilebilir. Öğrenciler daha ilk derslerine kullanıcı tanımlı nesnelere kolaylıkla çalışabilir.


Daha önce hiç programalama yapmamış öğrenciler için istatistiksel olarak yazılan dilleri kullanmak doğal bir yöntem olmayacaktır. Bu diller oldukça karışıktır. Öğrencilerin bu dillerde uzman olması gerekmektedir ve ders oldukça yavaş ilerleyecektir. Öğrenciler bilgisayar gibi düşünmeyi, problem çözümlemesini, kalıcı arayüz tasarımlarını ve veriyi özetlemeyi öğrenmektedirler. İstatistiksel olarak yazılan dilin kullanımını öğrenirken, öğrencilerin ilk dersinde bu dillerin uzun dönemde ne kadar önemli olduğunu söylemek gereksizdir.


Python dilinin diğer bir çok özelliği, onu ilk olarak öğrenilebilecek güzel bir dil yapmaktadır. Java gibi Python’da standart olarak sunulan büyük bir kütüphaneye sahiptir ve böylelikle daha ilk zamanlarda öğrencilere yapmaları için bir çok proje ödevi verilebilir. Ödevler standart 4 işlem hesap makinesi ya da tespit programları ile sınırlı değildir. Standart kütüphaneyi kullanarak öğrenciler, programlamanın temelini öğrendikleri için gerçekçi uygulamalar üzerinde çalışmaktan memnun kalmaktadırlar. Standart kütüphaneyi kullanmak, öğrencilere kodu yeniden kullanmayı öğretmektedir. PyGame gibi üçüncü parti modülleri öğrencilerin ulaşabileceği noktaları genişletmede oldukça yararlıdır.


Python’un interaktif yorumlayıcısı, öğrencilerin programlama aşamasında dilin özelliklerini test etmelerini sağlar. Arka planla yorumlayıcı penceresini açık tutarken aynı zamanda programlarına yeni kaynak kodları girebilmektedirler. Eğer liste için yöntemleri hatırlayamazlarsa şöyle bir yol izleyebilirler.


>>> L = []
>>> dir(L)
['append', 'count', 'extend', 'index', 'insert', 'pop', 'remove',
'reverse', 'sort']
>>> help(L.append)
Help on built-in function append:

append(...)
    L.append(object) -- append object to end
>>> L.append(1)
>>> L
[1]


Yorumlayıcı ile birlikte, dökümantasyon programlama işlemi sırasında öğrencilerin hizmetindedir.
Ayrıca Python iyi IDE’lere sahiptir. IDLE, Python içizn hazırlanan ve Tkinter kullanılarak Python dilinde yazılan çapraz platfomlu bir IDE’dir. PythonWin, Windows’a özgü bir IDE’dir. Emacs kullanıcıları, Python’un Emacs için iyi bir moda sahip olmasından oldukça memnunlardır. Tüm bu programlama çevreleri satır vurgulama, oto-satır başı ve interaktif yorumlayıcıya erişim gibi özellikler sunmaktadır. Python düzenleme çevreleri hakkında detaylı bilgi için Python wiki’ye göz atın.


Eğer Python’un eğitimdeki yeri hakkında görüş bildirmek istiyorsanız, edu-sig posta listesine katılabilirsiniz.
Python’u Güncellemek



Uygulamalarımın Sürekli Hata Verdiği bsddbl185 modülü nedir?


Python 2.3 ile başlamak gerekirse, bu dağıtım PyBSDDB paketi içermektedir http://pybsddb.sf.net. [pybsddb.sf.net.] Bu paket eski bsddb modülünün yerine kullanılmaktadır. Bu paket API seviyesinde bir uyumluluk sunar fakat çalışmak için yeni versiyon Berkeley DB kütüphanesine ihtiyaç duyar. Daha önceki bsddb modül kullanarak oluşturulan dosyalar direk yeni modülle açılamamaktadır.


Eski versiyon Python’unuzu ve Python 2.3’ün bir parçası olan bir takım scripti kullanarak (Tools/scripts dizinindeki db2pickle.py and pickle2db.py), eski veri tabanınızı yeni formata dönüştürebilirsiniz. Eski Python sürümünüzü kullanarak db2pickle.py scriptin dönüştüme işlemi için kullanabilirsiniz. Örnek:


python2.2 <pathto>/db2pickley.py database.db database.pck

Veri tabanı dosyanızı yeniden adlandırın:

mv database.db olddatabase.db

Şimdi ise dosyalarınızı yeni formattaki veritabanınıza aktarın

python <pathto>/pickle2db.py database.db database.pck

Kullandığınız ilk komutlar, yüklediğiniz sürüme göre değişiklik gösterebilir. Bu iki scriptin yönetimi hakkındaki daha fazla detay için, her birinin başındaki doc satırını kontrol edin.



Konuyla İlgili Yapılan Aramalar
yazar husonet

Yorumlar

Bu içerik için sizde yorum yapabilirsiniz!
Yaşar Tunalı
Yaşar Tunalı
26.06.2016 07:10:55

Python programlama diline yeni başlamayı düşünüyorum. Yazınızı okudum python programlama dili öğrenirken nasıl bir yol izlemeliyim bir kitap tavsiye edebilir misiniz? Değerli cevaplarınız için teşekkür ederim.

Rıza Mert Akça
Rıza Mert Akça
27.06.2016 10:27:57

Merhaba Python ile deneme kodları yazıyorum bunu daha sonra py uzantılı kayıt ediyorum. Mesela input dan giriş istiyorum programı çalıştırdığım anda dost ekranı yarım saniye açılıp kapanıyor girişi yapamadım nasıl yapacağım

Huseyin OZDEMIR
27.06.2016 11:00:51

Windows kullandığınızı düşünerek yazdığınız kodları konsol ortamında çalıştırmanız gerektiğini belirtmek isterim. Bunun için windows başlat -> çalıştır ardından cmd yazıp konsol komutlarına erişip çalıştırabileceğimiz ekranı aktif edin. Ardından da kodları yazdığınız path içine cd komutu ile giderek python deneme.py şeklinde yazarak çalıştırın.

Rıza Mert Akça
Rıza Mert Akça
27.06.2016 11:31:12

Yapamadım çalıştığında syntax veriyor az daha uğraşayım çözerim heralde teşekkür ederim

rumuzsuz
rumuzsuz
11.10.2017 23:06:08

Merhabalar, Python'a yeni başlamaya karar vermişken ilk okudugum yazı bu olması cok sanslı hissettirdi bana kendini. Bu ve benzerı yazılar ıcın yazılarınızı takıp etmekteyım. Yazılarınız ıcın tesekkurler.

sema
31.03.2020 07:27:37

Python'da programı "Bitirmek için bir tuşa basın" yazdırıp herhangi bir tuşa basınca programı bitirebileyeceğimiz kod nedir?

Sadiq
Sadiq
14.01.2021 22:23:47

muatır - muafdır olmalı qaliba teşekkürler desteyiniz için böyle Python Türkçe klavuzların olması çok güzel

Arda
Arda
20.01.2021 16:29:23

Hocam Python'u Nasıl Kullanabiliriz Siz Hangi Uygulamayı Önerirsiniz Bunlar Hakkında Hiç Bilgim Yok

anasayfa | makaleler | haberler | dosyalar | linkler | hakkımızda